Vem styr (egentligen) Sverige?

Snart är det val. Men vad styrs i . . .

Riksdagen?

Riksdagen styr över lagarna i Sverige. Riksdagen styr även vilken statsbudget som ska gälla. Efter valet väljer riksdagen en statsminister. Statsministern utser en regering som lägger fram förslag, som riksdagen röstar om. Just nu består regeringen av Socialdemokrater, men budgeten kommer från Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Regionen?

Regionen styr hälso- och sjukvård, kollektivtrafik (tåg & bussar) och regional utveckling. I regionfullmäktige fattas de politiska besluten för regionen. Just nu styrs region Skåne av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Kommunen?

Kommunen styr bl.a förskola, renhållning, skola, socialtjänst och äldreomsorg. I varje kommun finns ett kommunfullmäktige, där beslut fattas. Just nu har 23 av Skånes kommuner högerstyren (M, SD, C, L, KD & lokala högerpartier), 10 har blocköverskridande styren och 0 har rödgröna styren (S, V & MP).

.

SSU Skånes prioriterade kandidater

Ali Reza Yakhdani
Riksdagskandidat #9

”Om jag blir invald kommer jag att kämpa för att alla barn och unga, oavsett bakgrund eller förutsättningar ska ges en rättvis chans att uppnå sin fulla potential. Allt fler barn och unga lever i utsatthet. Jag vill vara deras röst i riksdagen och ge mitt allt för att förändra deras vardag.”

Hanna Jokel
Regionfullmäktige kandidat #7

”Om jag blir invald kommer jag att kämpa för att Skånes unga ska kunna röra sig gratis med tåg och buss. Möjligheten att använda kollektivtrafik ska inte vara en klassfråga. Vården är ett annat eftersatt område, vi måste både säkra bättre arbetsvillkor för personalen och kortare köer.”

Kalle Olofsson
Kommunfullmäktige Kristianstad kandidat #8

”Om jag blir invald kommer jag att kämpa för att lyfta unga arbetares perspektiv i politiken. Unga ska ha ett arbete att gå till med en trygg anställning och schyssta villkor. Vi ska ha en meningsfull fritid och möjlighet att flytta hemifrån när vi vill.”